HomeNieuwsWat is LymeSymptomenDiagnoseBehandelingGastenboek
"Informatie op web over Lyme soms verwarrend"

Verhalen op internet dat de diagnose van de ziekte van Lyme gemakkelijk gemist kan worden vanwege krakkemikkige bloedtesten zijn niet altijd juist. „Lang niet alle informatie op websites is correct. Dat schept verwarring en onrust onder patiënten."

Lees het gehele bericht

Breed onderzoek naar tekenbeten door het RIVM

Hoe groot is het gevaar van tekenbeten voor de volksgezondheid in Nederland? Het onderzoeksproject tekenradar.nl moet helderheid verschaffen. „We zijn vooral benieuwd naar de factoren die het risico op ernstige vormen van lyme bepalen."

Lees het gehele bericht

Prinses Margriet opent tentoonstelling over ziekte van Lyme


Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent vrijdagmiddag 30 maart in Museum en Wildpark Het Aardhuis in Hoog Soeren een tentoonstelling over de risico's van tekenbeten en de ziekte van Lyme. De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) wil op deze wijze aandacht vragen voor de gevolgen van de ziekte en het voorkomen hiervan. 

Lees het gehele bericht

Aantal tekenbeten blijft toenemen in Zeeland

Het aantal tekenbeten vertoont een stijgende lijn en dat zal naar verwachting ook dit jaar weer zo zijn. Tussen 1994 en 2009 verdrievoudigde het aantal tekenbeten. In Zeeland is Burgh-Haamstede de absolute tekenhotspot. Veere en Noord-Beveland volgen.  

Lees het gehele bericht

Nieuwe test voor ziekte van Lyme ontwikkeld

Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben een nieuwe test ontwikkeld die gebaseerd is op het geheugen van afweercellen. 

Lees het gehele bericht

Ziekte van lyme voorkomen met speciale gel

Zwitserse onderzoekers hebben een nieuwe methode ontdekt om besmetting met de borellia-bacterie na een tekenbeet te voorkomen. Het gaat om een speciale gel die direct na de beet wordt aangebracht.

Lees het gehele bericht

De ziekte van Lyme: een onderschat probleem

Lymepatiënten krijgen pas na een ellenlange zoektocht naar bewijzen, erkenning voor hun ziekte. De gevolgen zijn ernstig en kunnen een zware wissel trekken op het leven van de lymepatiënt. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten en Stichting De Ombudsman, waaraan ruim 800 lymepatiënten hebben deelgenomen. Aanbevolen wordt dat er een meldpunt komt voor klachten over de diagnose en behandeling van lymepatiënten en dat de voorlichting aan huisartsen, met name over het herkennen van de eerste klachten, wordt geïntensiveerd. Tot op heden is voor de problematiek van lymepatiënten veel te weinig aandacht.

Lees het gehele bericht

Record aantal teken gevangen

Dit jaar is in Nederland een recordaantal teken gevangen, zo meldt Wageningen Universiteit. Het percentage dat de ziekte van Lyme kan overdragen is nog niet bekend. Op de twaalf vanglocaties van de Wageningen Universiteit werden tot nu toe 13.593 teken gevangen. Dat is nu al meer dan de afgelopen vier jaar.

Lees het gehele bericht

Afweerstoffen veroorzaken klachten Ziekte van Lyme

Mogelijk zijn het lichaamseigen antistoffen die de klachten van Lyme veroorzaken en niet de door teken overgedragen bacteriën zelf.  Hoe langer echter de Lyme-bacterie in het lichaam rondzwerft, hoe groter het aantal afweerstoffen en hoe groter ook de kans dat deze klachten veroorzaken. Deze kunnen vervolgens aanhouden wanneer de bacterie zelf niet langer in het bloed is terug te vinden, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Lees het gehele bericht

Percentage besmette teken nog steeds hoog

Het percentage teken dat in de eerste helft van 2010 met de Borrelia bacterie besmet was, is vergelijkbaar het hoge percentage van de voorgaande jaren. Het langjarig gemiddelde van Borrelia infecties in teken, gemeten van juli 2006 tot en met juni 2010 ligt hiermee op 15,1 procent.

Lees het gehele bericht

Teek koploper in rotbeesten top 50

De teek is door luisteraars van het VARA-radioprogramma Vroege vogels uitgeroepen tot het het ergste rotbeest van Nederland. De ziekteverspreidende teek kreeg bijna 20% van de stemmen en houdt daarmee de steekmug op respectabele afstand. Op nummer 3 staat de daas. De wesp haalde de Top 3 net niet.

Lees het gehele bericht

Werk jij in het groen? Check elke dag op teken!

Het is Week van de Teek. Een week waarin tal van samenwerkende organisaties, waaronder FNV Bondgenoten, aandacht vragen voor de gevaren van teken voor medewerkers in de agrarische en groene sector (groenvoorziening, bos en natuur).

Lees het gehele bericht

Tekenbeten probleem in de groensector

Ruim een derde van de werknemers in de groensector loopt jaarlijks een of meer tekenbeten op. Toch controleert 30 procent van de hoveniers, dierverzorgers, park- en boswachters en boomverzorgers zichzelf nooit op teken aan het eind van de werkdag.

Lees het gehele bericht

De week van de teek

De Week van de teek is van 4 t/m 11 april. De Week van de Teek wordt jaarlijks georganiseerd en gecoördineerd door de stichting Stigas (de Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren). Deze keer staat het thema 'recreatie in het groen' centraal.

Lees het gehele bericht

Niet behandelen van ziekte van Lyme is pas kostbaar

De Lyme-pandemie toont onze kwetsbaarheid voor infectieziekten. Naar schatting worden een miljoen Nederlanders per jaar gebeten door een teek. De helft van de teken is besmet met Lyme en een kwart ook nog met andere ziekmakende bacteriën. De tekendichtheid, hun infectiegraad en het aantal geïnfecteerden stijgt al tientallen jaren onrustbarend. Maar volgens de politiek hoeft er niets aan te gebeuren.

Lees het gehele bericht

Een met Lyme besmette teek is extra vet

Teken die besmet zijn met de ziekte van Lyme zijn zwaarder en actiever dan niet-geïnfecteerde teken. Geïnfecteerde teken zijn groter, hebben een hoger vetgehalte en overleven langer onder uitdrogende omstandigheden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek waarop Fedor Gassner aan de Wageningen Universiteit promoveerde.

Lees het gehele bericht

Lyme-teek heeft hekel aan grazers

In gebieden waar grote grazers rondlopen is de kans kleiner om te grazen genomen te worden door een met Lyme besmette teek. Dat zegt de Wageningse onderzoeker Gassner.

Lees het gehele bericht

De tactieken van teken

De ziekte van Lyme is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Het proefschrift "Tick tactics" van Fedor Gassner beschrijft onderzoek aan verschilende onderdelen van de ecologie die ten grondslag ligt aan de ziekte van Lyme.

Lees het gehele bericht

ZGT moet nieuwe lyme patienten weren

Uit het hele land melden patiënten met de ziekte van Lyme zich bij het Hengelose ziekenhuis ZGT. „We kunnen de toeloop niet aan", zegt internist Frank van Berkum van de ZGT.

Lees het gehele bericht

Ziekte van Lyme in de Tweede Kamer

Het burgerinitiatief ‘Ziekte van Lyme' zal in behandeling worden genomen door de Tweede Kamer. Dit heeft de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven aan de Nederlandse Vereniging voor Lyme Patiënten (NVLP) laten weten. Het burgerinitiatief voldoet aan alle vereisten. De vereniging draagt met het burgerinitiatief concrete oplossingsrichtingen aan voor de gebrekkige diagnose- en behandelmogelijkheden van de ziekte van Lyme.

Lees het gehele bericht

Meer teken besmet met gevaarlijke bacterie

Het percentage teken dat besmet was met de Borellia-bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt, lag in 2009 hoger dan in 2007 en 2008.  Zowel in het voorjaar als in het najaar was ongeveer 18 procent besmet. Dat meldden onderzoekers van de Wageningen Universiteit.

Lees het gehele bericht

ĎZiekte van Lyme moet uit het vergeethoekje'

Als de politiek niet uit vrije wil over de aanpak van de ziekte van Lyme wil praten, dan dwingen we ze daartoe. Dat moet de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) hebben gedacht toen ze handtekeningen gingen verzamelen om een burgerinitiatief te kunnen aanvragen. En het is ze nog gelukt ook!

Lees het gehele bericht

Ziektes zijn ambitieus geworden.

 Ze nemen niet langer genoegen met een aanslag op het lokale leven, maar zijn geüpgrade en slaan nu globaal toe. Griep in Mexico? Enkele weken later ook aan de andere kant van de wereld. Onderzoekers hebben de oorzaak gevonden: de afname van biodiversiteit.

Lees het gehele bericht

Klacht over arts i.v.m. ziekte van Lyme

Een huisarts die tot september 2008 in Bemmel werkte, moest zaterdag voor het regionaal tuchtcollege in Zwolle verschijnen. Een patiënte, bij wie in augustus 2007 de ziekte van Lyme werd geconstateerd, klaagt haar aan omdat ze vindt dat haar ziekte niet goed behandeld is.

Lees het gehele bericht

Ziekte van Lyme beroepsziekte

De Centrale Raad van Beroep vindt de ziekte van Lyme die een agent tijdens zijn werkzaamheden bij de veldpolitie opliep als gevolg van een tekenbeet een beroepsziekte.

Lees het gehele bericht

Ook bij herfstwandeling risico op tekenbeten

Het is volop herfst, mensen trekken massaal de bossen in om te genieten van de mooie kleuren en om door de gevallen bladeren te struinen. Het is echter ook in deze herfstmaanden belangrijk om jezelf na een bezoek aan de bossen te controleren op tekenbeten. Op Natuurkalender.nl worden nog continu tekenbeten gemeld, al liggen de aantallen wel veel lager dan gedurende de zomermaanden.

Lees het gehele bericht

Opmerkelijk veel teken deze zomer

De schapenteek, drager van de bacterie die de Ziekte van Lyme veroorzaakt, is dit jaar bijzonder actief in Nederland. Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen vingen tot nu toe eens zoveel teken op twaalf testlocaties dan andere jaren.

Lees het gehele bericht

Waar is de kans op een tekenbeet het grootst?

De meest riskante gebieden in Nederland zijn de Flevopolder, het Gooi, de regio Arnhem-Apeldoorn, Zeeland en het noorden van Limburg. Vooral de Flevopolder is berucht.

Lees het gehele bericht

Speeksel van teken bevat - naast soms gevaarlijke bacteriŽn of virussen - ook potentieel nuttige stoffen.

Teken komen vooral in het nieuws wanneer de besmettingsgraad met de bacterie Borrelia burgdorferi, de verwekker van de ziekte van Lyme, weer hoger is geworden. Inmiddels draagt in sommige gebieden van Nederland een kwart tot bijna de helft van de teken de bacterie bij zich. Daardoor is de kans dat je de ziekte van Lyme oploopt na een tekenbeet aanzienlijk geworden. Internist in opleiding Hovius is niet alleen geïnteresseerd in de ziekten die je van de teek kan krijgen. Het gaat hem vooral ook om de aandoeningen die je in de toekomst misschien kan oplossen dankzij de teek. Hij publiceerde 12 februari j.l. daarover in het wetenschappelijke tijdschrift PloS Medicine.

Lees het gehele bericht