HomeNieuwsWat is LymeSymptomenDiagnoseBehandelingGastenboek
Ziekte van Lyme in de Tweede Kamer

In haar verslag aan de Kamer stelde de commissie voor 'dat de Kamer na een plenaire vergadering over de voorstellen van de vereniging stemt als betrof het één voorstel'. Dit voorstel is geaccepteerd door de Kamer.

De Lymevereniging startte het burgerinitiatief in januari 2009 om de problemen waar lymepatiënten mee te maken krijgen onder de aandacht te brengen van de Tweede Kamer en de betrokken ministeries. In mei 2010, vlak voor het verkiezings- en zomerreces van de Kamer, is het burgerinitiatief ingediend. Tot nu toe zijn drie van de zeven ingediende burgerinitiatieven goedgekeurd.

In de praktijk zijn er grote problemen met de diagnose- en behandeling van de ziekte. Er zijn nog veel wetenschappelijke lacunes. De vereniging pleit onder andere voor meer onderzoek naar betere diagnose- en behandelmogelijkheden en voor verbetering van de kwaliteitszorg rond de testen. In een voorstel heeft de NVLP diverse oplossingsrichtingen concreet uitgewerkt.

"We zijn er zeer verguld mee", aldus de voorzitter Sybe de Lint en petitionaris Diana Uitdenbogerd van de NVLP. Sybe de Lint: ,,We hopen dat dit burgerinitiatief bij de politiek en bij maatschappelijke organisaties het een en ander op gang brengt. De herkenning van de ziekte stuit in de praktijk nog in veel gevallen op grote problemen, waardoor mensen soms pas na jaren of in het buitenland er achter komen dat ze de ziekte van Lyme hebben, waardoor er veel kostbare behandeltijd verloren gaat. Het ontbreken van goede testen of te weinig voorlichting in risicogebieden is in ons vochtige tekenrijke landje een onhoudbare situatie. Daarvoor is de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt en die door teken overgebracht wordt, te gevaarlijk".

 

Terug naar alle berichten