HomeNieuwsWat is LymeSymptomenDiagnoseBehandelingGastenboek
Werk jij in het groen? Check elke dag op teken!

Iedereen die werkzaam is in het groen kan te maken krijgen met teken. In tuinen, bossen, parken, weilanden; van hovenier tot boswachter, van boer tot boomverzorger. Meer dan de helft van deze groep werknemers loopt reëel risico om door een teek gebeten te worden. Met alle gevolgen van dien.

André Efftink weet er alles van. Hij werkt al twintig jaar bij Landschapsbeheer Drenthe, eerst als boomverzorger / landschapsbeheerder en nu in de meer aansturende functie van opzichter/uitvoerder. Aan het begin van zijn loopbaan liep hij de ziekte van Lyme op.

"Ik had helemaal niet door dat ik gebeten was", vertelt hij. "Pas toen ik vermoeidheid- en gewrichtsklachten kreeg, is de bal gaan rollen". In die tijd, eind jaren '80, was er nog heel weinig bekend over Lyme. "Mijn huisarts zei op een gegeven moment: vertel jij het me maar, want ik weet het niet meer"

De ziekte van Lyme is een infectieziekte, die door een bacterie wordt veroorzaakt die teken bij zich dragen. Toen hij bij André ontdekt werd, was het snel opgelost met een Penicillinekuur. "Maar dan is je lichaam wel even helemaal van slag".

Preventie is enorm belangrijk, weet André dan ook uit ervaring. Vanuit de Arbocommissie Bos en Natuur van het Bosschap kwam hij in aanraking met het Stigas , Samen met Natuurmonumenten initiator van de Week van de Teek .

Juiste kleding is onontbeerlijk. "Geen korte broek of t-shirt. Stop alles lekker in, sokken over je broek, zodat ze niet via je broekspijp omhoog klimmen. En eventueel kun je DEET gebruiken."

En daarnaast: wees alert. Als je de teek binnen 24 uur verwijdert, verklein je de kans op Lyme aanzienlijk. Dus: "Checken, altijd checken", zegt André. "Zodra je in risicovol gebied bent geweest. Teken gaan op donkere, vochtige plekken zitten, dus dat moet je zorgvuldig doen. Je weet het nooit zeker."

 

Terug naar alle berichten