HomeNieuwsWat is LymeSymptomenDiagnoseBehandelingGastenboek
Teek koploper in rotbeesten top 50

Als de enquête een maandje later was gehouden, hadden de warmweer-rotbeesten als muggen en wespen misschien meer kans gemaakt op de koppositie. Alleen de hond en de kat voorkomen dat de Top 10 geheel door insecten is ingenomen. Met de ziekteverspreider de teek aan kop: bijna 20% van alle stemmen. In totaal zijn in twee maanden 48.202 stemmen uitgebracht en de teek haalde er 9457 van binnen.

Eindredacteur Joost Huijsing van Vroege vogels vindt dat er opvallend veel 'recente exoten' in de lijst staan: "Pas sinds in de jaren 80 de opmars van de ziekte van Lyme begon, die door de teek wordt verspreid, is deze kleine spinachtige 'populair' geworden. Ook tijgermug, varroamijt, Amerikaanse rivierkreeft, halsbandparkiet en Nijlgans zijn nieuwkomers, die een kwart eeuw geleden vrijwel niet voorkwamen."

Veel luisteraars wilden op 'de mens' stemmen als rotbeest. Huijsing: "Veel soorten in de lijst zijn pas plaagdier geworden omdat de mens daar de omstandigheden voor creëerde. Dat wordt ook benadrukt door het Kenniscentrum Plaagdieren.  

Terug naar alle berichten