HomeNieuwsWat is LymeSymptomenDiagnoseBehandelingGastenboek
‘Ziekte van Lyme moet uit het vergeethoekje'

De vereniging heeft bekend gemaakt dat ze maar liefst 65.000 handtekeningen verzameld om de ziekte van Lyme onder de aandacht te brengen van de politiek. Voor een zogeheten burgerinitiatief zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig.

Volgens de NVLP hebben 500.000 Nederlanders de ziekte van lyme onder de leden en komen er elk jaar tienduizenden bij. De ziekte van Lyme, ook wel Lymeziekte of Borreliose genoemd, is een aandoening die veroorzaakt wordt door de Borrelia bacterie. Je kunt de ziekte oplopen door een beet van een besmette teek.

De teek is een kleine parasiet die leeft van bloed - van dier of mens - en die zich ophoudt in bossen, duinen, stadsparken en tuinen. Iedereen kan dus het slachtoffer van een teek worden. Niet alle teken zijn echter besmet met de bacterie, naar schatting zijn het er tussen de 10-20%.

Besmetting met een teek wordt vaak pas laat ontdekt. Artsen, politici en instanties als het RIVM hebben volgens de vereniging te weinig oog voor de gevaren van de ziekte.

Het is te hopen dat het burgerinitiatief daar iets aan verandert. De NVLP wil de kwestie in april voorleggen aan de Tweede Kamer. De Kamer zal het onderwerp dan in ieder geval op de agenda moeten zetten, maar of er daarmee ook iets verandert, is natuurlijk nog maar de vraag.

 

Terug naar alle berichten