HomeNieuwsWat is LymeSymptomenDiagnoseBehandelingGastenboek
Wat is Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. Deze bacterie wordt meestal overgedragen door de beet van een geïnfecteerde teek. Hierna ontstaat een complex van symptomen dat de ziekte van Lyme wordt genoemd. Een onschuldige wandeling in de natuur kan het begin zijn van een jarenlang aanhoudend ziektebeeld met diverse uiterst vervelende klachten.

 In 1981 ondekte Willy Burgdorfer deze nieuwe bacterie in teken. Niet lang daarna werd ook aangetoond dat deze bacterie de veroorzaker is van de ziekte van Lyme. De Borrelia-bacterie wordt meestal overgedragen door de beet van een geïnfecteerde teek. Teken zijn kleine parasieten. De teek hecht zich vast in de huid en zuigt zich vol met bloed. Als de teek  geïnfecteerd is dan kunnen de Borrelia-bacteriën worden overgedragen.  Andere besmettingswegen zijn via menselijk en dierlijk contact, bloedzuigende insecten zoals muggen, vlooien en vliegen maar ook spinnen, vogels en knaagdieren. 

In Europa bestaan vele soorten teken. De enige teek die de ziekte van Lyme kan overbrengen is de gewone- of schapenteek. Gelukkig zijn niet alle teken die de Borrelia bacterie kunnen overbrengen er ook daadwerkelijk mee besmet. Teken komen voor in struikgewas en hoog gras in bossen, duinen, wegranden en tuinen.

De teek begint zijn leven als larve die zich ontwikkelt tot nimf en vervolgens tot volwassen teek. Voor elk stadium in de ontwikkeling heeft de teek een nieuwe gastheer nodig. Wanneer de nimfe of volwassen teek in een eerder stadium bloed heeft gezogen bij een door de bacterie besmette gastheer zal hij besmet worden. Bij een volgend ‘bloedmaal' bij een nieuwe gastheer

Gedacht wordt dat de nimfen voor de mens de belangrijkste besmettingsbron zijn: De nimfen zijn klein (1 mm) en de beet is meestal niet pijnlijk, dus de vastgebeten nimf wordt vaak laat ontdekt. Dit is van belang, omdat de kans op overdracht van de bacterie klein is als de teek of de nimf binnen 24 uur wordt verwijderd. Vaak wordt de tekenbeet niet eens opgemerkt. De helft van alle patienten met de ziekte van Lyme kan zich niet herinneren door een teek gebeten te zijn.

 Als er sprake is van een infectie kan op de plaats van de tekenbeet dagen tot weken erna een rode plek ontstaan die geleidelijk groter wordt en vaak centraal verbleekt zodat er een ring onstaat. Het gevaar is echter dat niet iedereen die besmet is zo'n ring op de huid krijgt. Na een tekenbeet kunnen een soort van griepklachten worden ervaren zoals hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheidsverschijnselen. Deze klachten kunnen weer spontaan verdwijnen en later weer in volle hevigheid terug komen. Als de Borrelia-bacterie zich door het lichaam verspreidt kunnen diverse symptomen ontstaan, en leiden tot tal van zeer vervelende aandoeningen.